Business Factory Food (BFFood), a aceleradora do sector alimentario de Galicia impulsada pola Xunta de Galicia e dinamizada polo Clúster Alimentario de Galicia (Clusaga), lanzou a súa IV Edición para captar talento e atopar un máximo de doce proxectos innovadores en fase de aceleración ou de consolidación, e que dean resposta aos retos reais presentados polas empresas do sector alimentario. O prazo de presentación de iniciativas, que se mantén aberto dende o pasado 2 de febreiro na web de la aceleradora, remata o vindeiro 13 de maio ás 14.00 horas.
O Infoday celebrado o 3 de maio, organizado por Clusaga e FEUGA, serviu para presentar todos os detalles da IV Edición da aceleradora e para recapitular os logros das anteriores, ademais de abordar a innovación, o emprendemento e os futuros retos do sector alimentario. O evento contou coa participación do vicepresidente de Clusaga, Ignacio Losada, que puxo en valor “o percorrido dos 25 proxectos innovadores impulsados nas tres edicións anteriores da BFFood”. A continuación, pronunciaron unhas palabras de benvida Rubén Aguión, director de XesGalicia, e Francisco Javier Pereiro, director xeral de FEUGA.
Tras estas intervencións tivo lugar a presentación do informe da Fundación Europea INTEC sobre as tendencias do sector Agrifood en 2022, que levou a cabo o seu vicepresidente, Juan Franscisco Delgado. O ponente aproveitou para transmitir os parabéns pola iniciativa que supón la BFFood, dado que “resulta difícil atopar semellante unidade na innovación da cadea agroalimentaria”.
A continuación, tiveron lugar dúas mesas redondas. Na primeira delas, Rubén Recamán, CEO de Galinsect; e Iria Varela, CEO de ODS Protein, falaron desde a súa experiencia coma proxectos que formaron parte de edicións anteriores da BFFood. O primeiro salientou o “papel decisivo que tivo a BFFood para sacar o seu proxecto adiante”, mentres que Varela valorou positivamente “a relación coas empresas mentoras coma clientes potenciais”.
Acompañaronos Yago Campos, director de I+D+i de Hijos de Rivera; e Pedro Arenas, responsable de innovación aberta de CEAMSA, en virtude de membros de dúas das empresas mentoras da aceleradora. Campos puxo o foco na importancia de por “paixón á hora de facer as cousas”, mentres que Arenas falou de como a BFFood permite “abordar a innovación dende un enfoque integral”.
Posteriormente, na segunda mesa, Xosé Ramón Vázquez, novo responsable de BFFood, recapitulou os pasos da aceleradora dende o seu nacemento en 2018. Tamén presentou os retos reais das empresas alimentarias ás que os proxectos participantes deben buscar solucións, e ás 22 empresas tractoras que participan nesta cuarta edición.
Acompañarono Noelia Vilar, xestora de Transferencia Tecnolóxica e Valorización de FEUGA, que invitou aos presentes a “aproveitar as oportunidades da cadea de valor alimentaria, sumándose a oportunidades coma a que supón BFFood”; Yolanda Falcón, directora de Xestión de Participadas de XesGalicia, que declarou a súa intención de “compartir os éxitos dos novos proxectos da aceleradora”; e Inmaculada Rodríguez, directora xeral de Unirisco, que se mostrou “agradecida por poder colaborar coa aceleradora”, e insistiu na importancia da “transferencia ao mercado do desenvolvemento científico”.
Para pechar a xornada, Roberto Alonso, xerente do Clúster Alimentario de Galicia, lembrou aos presentes que o vindeiro 13 de maio pecha o prazo da convocatoria para presentar candidatura para a BFFood. Coma broche final, Patricia Fernández, de GAIN, agradeceu “a execución das edicións previas”, salientando a “compoñente da BFFood que permite dar resposta aos retos do futuro”.