Qué é BFFood

BUSINESS FACTORY FOOD

Aceleradora do sector alimentario de Galicia

Iniciativa promovida pola Xunta de Galicia a través do Instituto Galego de Promoción Económica (Igape) e a Sociedade Xestora de Entidades de Investimento de Tipo Pechado (XesGalicia). BFFood está coordinada polo Clúster Alimentario de Galicia (Clusaga) e conta coa participación de grandes empresas tractoras do sector, así como doutras entidades colaboradoras.

O obxectivo de BFFood é a incubación, aceleración e consolidación de proxectos especializados no sector alimentario, transformándoos en empresas innovadoras, viables e escalables, capaces de atraer e reter talento. Deste xeito, contribúe a fortalecer o posicionamento do sector e incrementar a súa proxección internacional.

BFFood está enfocada a resolver retos formulados polas empresas do sector, para o cal lanza convocatorias públicas co obxectivo de buscar, identificar e seleccionar proxectos aliñados coa resolución dos retos plantexados, apoiándoos para chegar ao mercado con maiores garantías de éxito.

Que fases de apoio ofrece BFFood?

BFFood conta con tres fases de apoio (incubación, aceleración e consolidación), dirixidas a iniciativas emprendedoras aliñadas cos retos do sector alimentario. Os servizos de apoio en cada unha das fases están deseñados para acompañar o ciclo integral dos proxectos de emprendemento, desde a idea inicial coa fase de incubación e posteriormente aceleración, ata o afianzamento das vendas na fase de consolidación.

Por qué BFFood

Group 26

Saida Comercial

Acceso á cadea de valor do sector alimentario de Galicia facilitando a consecución de primeiros pedidos.
Group 27

Mentoría

Cada un dos proxectos contará cun mentor especifico pertencente a unha das empresas tractoras de BFFood.
Group 29

Formación

Os participantes son acredores dun programa de formación xeral e formación específica adaptada ás súas necesidades
Group 28

Oficina virtual e espazos

Os proxectos participantes poderán solicitar servizos de oficina virtual nas instalacións de Clusaga, así como reservar oficinas para reunións.
teacher

Infraestructuras, medios e servizos técnicos

Os proxectos participantes terán acceso a un catálogo de infraestruturas, medios e servizos técnicos.
Group 30

Ciclo completo

BFFood ten capacidade para cubrir as distintas etapas de evolución de calquera proxecto de emprendemento.
Group 31

Financiamento

Os proxectos en fase de aceleración poderán recibir ata 25.000 euros de financiamento a fondo perdido a través do Igape. Os proxectos en fase de aceleración e consolidación poderán recibir participación/préstamo participativo de XesGalicia.
Group 32

Networking

Favorecemos o networking entre os proxectos e as institucións, empresas e entidades do sector alimentario.

Retos

Reto 1

Dixitalización e automatización

Big Data e intelixencia Artificial
Integración dos sistemas de información e infraestruturas necesarias desde a captación do dato, tratamento e robustez dos datos, ata o seu tratamento e análise con ferramentas de intelixencia artificial para a toma de decisións.
Xemelgo dixital
Sistemas avanzados de simulación de procesos que permitan un rigoroso control dos sistemas para evitar problemas, previr tempos de inactividade, probar novas oportunidades de negocio, planificar escenarios futuros mediante simulacións e personalizar a produción a partir dos requirimentos dos clientes.
IoT e sensórica
Dispositivos conectados que permitan “en tempo real” o seguimento do inventario, o mantemento preditivo nas máquinas e/o o control remoto das condicións para asegurar a seguridade e a calidade do produto final, con especial aplicación no canle HORECA.
Reto 2

Trazabilidade, calidade e seguridade alimentaria

Sistemas de xestión da calidade (SGC) paperless
Sistemas que faciliten que a información poida ser xerada, procesada, arquivada e consultada, tanto polas propias empresas como polos distintos axentes que interveñen en toda a cadea de valor da alimentación, dunha maneira substancialmente máis eficiente, segura e fiable.
Sistemas automáticos de medición en continuo
Sistemas para a monitoraxe e control de calidade dos alimentos a través do uso de sensores, que ofrezan resultados de parámetros obxectivos, que poidan ser adaptados a unha liña de procesos
Reto 3

Loxística

Etiquetado intelixente
Sistema de etiquetaxe integral e personalizable dos produtos que permita unha trazabilidade integral ao longo do conxunto da cadea de valor. De maneira particular, preténdese optimizar a loxística e xestión de inventario nas localizacións controladas.
Loxística 4.0
Solucións que supoñan unha optimización da cadea de subministración. Son de especial interese sistemas innovadores que mediante interconexión, novas interfaces e/ou novas programacións garantan unha xestión de envíos máis eficiente en previsión da demanda, unha redución de stocks e almacenaxes, unha optimización de roteiros, a xeolocalización de clientes, o coñecemento da localización e a trazabilidade da mercadoría.
Reto 4

Sustentabilidade

Envases innovadores, sostibles e novos materiais
Solucións que minimicen minimicen o impacto ambiental debido ao uso de plásticos en envases alimentarios. Son de especial interese proxectos de novos materiais sustitutivos do plástico, totalmente biodegradables, que garantan as características organolépticas dos produtos envasados.
Valorización de residuos e co-productos
Desenvolver novos produtos ou novas aplicacións de uso alimentario, mediante os cales sexa posible canalizar os desequilibrios de oferta e demanda así como os subproductos alimentarios, transformándoos en propostas innovadoras e saudables para a industria e/ou o consumidor final.
Novos procesos de transformación ecoeficientes e adaptados á demanda
Solucións que faciliten a implantación ou mellora nos procesos de transformación para facelos máis eco-eficientes. Trátase de avanzar nun uso sustentable, eficiente e optimizado dos recursos enerxéticos e as materias primas, e a diminuír ao máximo os residuos e emisións xerados no proceso de produción dun determinado produto.
Reto 5

Desenvolvemento de novos produtos

Productos saudábeis e nutrición personalizada
Novos produtos alimenticios, produtos mellorados e/ou aplicacións biotecnolóxicas alimentarias dirixidas a unha alimentación funcional e nutracética para a saúde e o envellecemento activo.
Novos ingredientes e propiedades
Novas solucións biotecnolóxicas, substancias sostibles e orgánicas que permitan unha mellora organoléptica, nutricional ou funcional dun produto alimentario.
Reto 6

Innovación de procesos e comercialización

Comercialización e interacción con clientes e consumidores
Novas soluciones TIC que acompañen ás propostas de valor do sector alimentario e supoñan novas características de interese tanto para os clientes como para calquera axente da cadea de valor alimentaria e que faciliten a comunicación en ambas as direccións.
Reto 7

Reto aberto

Reto Libre

Calquera iniciativa/proxecto que supoña unha innovación, en sentido amplo (produto, proceso, comercialización, etcétera), para o sector alimentario de Galicia, desde a orixe e tratamento da materia prima pasando por produtos de quinta gama ata pechar o círculo alimenticio, buscando a circularidade do fluxo de produtos e servizos empregados nas distintas fases da cadea de valor principal, así como dos elos laterais.

Serán especialmente valoradas e priorizadas aquelas propostas cuxa temática se enmarque nalgunha das grandes prioridades da Estratexia de Especialización Intelixente de Galicia RIS3.

Programa de formación

Os proxectos que participen na fase de incubación de BFFood terán acceso a un programa de formación especializada en emprendemento que ofrecen as tres universidades galegas. Ademais, ao longo das tres fases de apoio, os proxectos recibirán formación e obradoiros sobre temas relevantes para o éxito dos seus proxectos emprendedores.

Módulos de formación

Programa de asesoramento estratéxico

Os proxectos que avancen ás fases de incubación e aceleración recibirán un servizo de asesoramento estratéxico personalizado, con sesións individualizadas adaptadas ao seu nivel de madurez. Este proceso incluirá sesións de co-creación entre o equipo asesor e o equipo do proxecto, establecendo un plan de traballo inicial flexible e ampliable segundo as necesidades do proxecto.

Durante a fase de incubación, centrarase o seguimento tecnolóxico, a formación do equipo en benchmarking, identificación de tendencias, análise de competidores e mercados potenciais, e asistencia na definición do modelo de negocio e do plan de escalabilidade.

Na fase de aceleración, os proxectos recibirán un apoio intensivo centrado na definición de necesidades estratéxicas, oportunidades e barreiras para desenvolver o modelo de negocio e posicionalo no mercado. Prestarase asesoramento especializado en materia de acceso a financiamento e investimento, propiedade intelectual e industrial, estratexias de mercadotecnia e escalabilidade, etc.

Onde estamos