A Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias (APLTA) é unha Plataforma Tecnolóxica Mixta da Área de Infraestruturas de Investigación pertencente á Universidade de Santiago de Compostela. Contribuímos a potenciar a industria alimentaria, particularmente láctea, mediante a xeración de novo coñecemento a través de liñas propias de I+D+I, prestación de servizos tecnolóxicos, desenvolvemento e mellora de produtos, formación, sen esquecer a transferencia do coñecemento ao sector e á sociedade.
Desenvolvemento de novos produtos e mellora de produtos xa existentes, coñecendo as características dos ingredientes, formulacións e procesos. En función dos requerimientos do cliente, nosa experiencia e capacidades técnicas fan que podamos deseñar completamente un produto ou reformulalo:
Fase inicial: selección de ingredientes e elaboración de prototipos. - Etapa final: validación a escala semiindustrial asociada á optimización de formulacións e procesos.
Complementamos o proceso descrito anteriormente con determinacións analíticas que posibilitan obter uns resultados obxectivos e evidencias documentadas.
Laboratorio fisicoquímico
Laboratorio fisicoquímico: Neste laboratorio están implantados métodos de análise habituais da industria alimentaria: proteína, fraccións proteicas, materia graxa, extracto seco, cinzas, sal, azucres (normas ISO).
Laboratorio de microbioloxía: Realízanse análise microbiológicos específicos da industria alimentaria e láctea en particular, por exemplo: reconto de microorganismos aerobios e/o anaerobios, reconto
de esporas, mofos e fermentos, E. coli, Salmonella spp., Listeria spp., Listeria monocytogenes, coliformes totais, enterobacterias, estafilococos coagulasa positivos…
Laboratorio de propiedades físicas: Contamos con: analizador de texturas, reómetro, turbidímetro, analizador de tamaño de partícula, colorímetro e viscosímetro Brookfiled, entre outros equipos.
Laboratorio de análise sensorial
Laboratorio de análise sensorial: Dispón dun panel de cata interno, dous paneis de expertos
(en produtos lácteos líquidos e sólidos) e diferentes paneis de consumidores en función das características sensoriais que se queiran determinar no produto.
Laboratorio de microbioloxía
Laboratorio de microbioloxía: Realízanse análise microbiológicos específicos da industria
alimentaria e láctea en particular, por exemplo: reconto de microorganismos aerobios e/o anaerobios, reconto de esporas, mofos e fermentos, E. coli, Salmonella spp., Listeria spp., Listeria monocytogenes, coliformes totais, enterobacterias, estafilococos coagulasa positivos…
As análises realízanse segundo as normas ISO correspondentes en cada caso. O persoal deste laboratorio desprázase tamén ás plantas industriais para executar rastreos de control de patógenos, ademais de verificacións de hixiene en operarios e inspección ambiental.
Temos experiencia no desenvolvemento de novos produtos que implican proceso de produción e obtención máis eficientes e sostibles. Tamén levamos a cabo traballos de I+D no referente a novas fontes alternativas de proteínas, ingredientes de orixe vexetal,...
Dispoñemos dunha instalación para o tratamento térmico UHT e posterior envasado aséptico de produtos lácteos líquidos e de viscosidade moderada
Dispoñemos dunha instalación para o tratamento térmico UHT e posterior envasado aséptico de produtos lácteos líquidos e de viscosidade moderada. O deseño dos equipos permite realizar un tratamento térmico directo por inxección de vapor ou indirecto. A versatilidade das instalacións inclúe ciclos de temperatura e tempos aplicados moi amplos, e mesmo pode levarse a cabo a homoxeneización antes ou despois do tratamento térmico.
Con respecto ao envasado, existen dúas posibilidades:
– Envasado hixiénico en cabina de fluxo laminar empregando envases estériles.
– Envasado aséptico en Tetra Slim de 200 ml e embalaxe en caixa de cartón de 24 unidades.
Recentemente puxemos en marcha un esterilizador de productos viscosos, para poder facer tratamentos térmicos e envasado a produtos tales como cremas, caldos, marmelos,…
Laboratorio fisicoquímico
Laboratorio fisicoquímico:
Neste laboratorio están implantados métodos de análises habituais da industria alimentaria: proteína, fraccións proteicas, materia graxa, extracto seco, cinzas, sal, azucres (normas ISO).
Tamén é posible realizar análise para determinar o grao de actividade proteolítica, o grao de oxidación das graxas e a vida útil comercial, ou ben para avaliar a efectividade dos procesos de limpeza in situ nas instalacións industriais mediante bioluminiscencia.
A maioría das análises realízanse utilizando o método de referencia e seguindo as normas ISO correspondentes. Neste momento a área de laboratorios está inmersa no proceso de certificación ISO 9001.
Ensayos microbiológicos
Realízanse análise microbiológicos específicos da industria alimentaria e láctea en particular, por exemplo: reconto de microorganismos aerobios e/o anaerobios, reconto de esporas, mofos e fermentos, E. coli, Salmonella spp., Listeria spp., Listeria monocytogenes, coliformes totais,
enterobacterias, estafilococos coagulasa positivos…
O persoal deste laboratorio desprázase tamén ás plantas industriais para executar rastreos de control de patógenos, ademais de verificacións de hixiene en operarios e inspección ambiental.
As análises realízanse segundo as normas ISO correspondentes en cada caso.
APLTA conta cunha planta piloto de 2.000 metros cuadrados, única a nivel nacional.
APLTA conta cunha planta piloto de 2.000 metros cuadrados, única a nivel nacional. A planta piloto da APLTA dispón das tecnoloxías lácteas máis significativas e conta, por exemplo, con diversas liñas de queixería, de elaboración de leites fermentados, filtración tanxencial, evaporación e secado, produtos estériles, xeados…
Ademais, traballa con algunhas novidades que están a ser estudadas actualmente polo sector como a microparticulación, a cavitación, a carbonatación, o texturizado por efecto de cizalla, a dosificación aséptica de ingredientes ou a homoxeneización de altas presións.
Gran parte deste equipo utilízase noutros sectores de procesamento de alimentos: a filtración selectiva, a esterilización continua de produtos líquidos e viscosos, a estilización en autoclave, a deshidratación e secado, a carbonatación, a texturización, a aireación… Este é o caso de sectores como o conserveiro e de produtos como o viño e outras bebidas, as sopas e cremas, os purés infantís, os pratos precociñados, etc.
Laboratorio físico-químico, microbiolóxico, propiedades físicas e análise sensorial
As diversas tecnoloxías existentes na nosa plata piloto así como os laboratorias que complementan á mesas. https://aplta.es/gl/instalacions/planta-piloto/
Rúa Montirón 150, 27002, Lugo
Teléfono: +34 982 82 14 05
Email: investigacion@aplta.es
Contacto: José Manuel Rebolo González