BUSINESS FACTORY FOOD
Aceleradora do sector alimentario de Galicia
Impulsada pola Xunta de Galicia e dinamizada polo Clúster Alimentario de Galicia e empresas de referencia na industria alimentaria. Busca atraer e impulsar proxectos innovadores de emprendemento, tanto nacionais como internacionais, para facer fronte aos retos do sector nunha contorna global
BFFood ten por obxecto implementar programas de apoio ao emprendemento e consolidación de proxectos especializados no sector alimentario e á súa transformación en empresas innovadoras, viables e escalables.
BFFood está enfocada a resolver os retos das empresas do sector, para o que lanza unha convocatoria pública cuxo obxectivo é buscar, identificar e seleccionar proxectos que estean aliñados coa resolución dos retos expostos e apoialos para chegar ao mercado con maiores garantías éxito.
Qué programas ofrece o BFFood?
BFFood conta con dous programas específicos de apoio aos proxectos participantes: aceleración e consolidación. Os programas están deseñados para o impulso dos proxectos en función do grao de desenvolvemento dos mesmos, desde a idea inicial co programa de aceleración, ata o afianzamento das vendas co programa de consolidación.
Os programas de BFFood teñen actividades de mentorización, formación, coaching, networking e acceso a un catálogo de infraestruturas, medios e servizos técnicos que permita aos proxectos avanzar no desenvolvemento da iniciativa emprendedora. Cabe destacar que cada un dos proxectos conta cun mentor especifico pertencente a unha empresa líder do sector alimentario que guíe e facilite o seu desenvolvemento no ecosistema do sector. Así mesmo, os proxectos terán acceso a un financiamento específico en forma de subvencións a fondo perdido e prestamos participativos, para favorecer o seu despegamento e consolidación.
Aceleración
Consolidación
Por qué BFFood
Saida Comercial
Saida Comercial
Acceso á cadea de valor do sector alimentario de Galicia facilitando a consecución de primeiros pedidos. Dado o carácter vertical da aceleradora, a participación de empresas líderes do sector e o enfoque dos proxectos participantes na resolución dos retos expostos polas empresas, existen grandes posibilidades de obter as primeiras vendas dos proxectos entre os propios axentes participantes en BFFood.
Mentoría
Mentoría
Cada un dos proxectos contará cun mentor especifico pertencente a unha das empresas tractoras de BFFood, con carreira e experiencia no ámbito concreto do proxecto, quen se ocupará de conducir a súa evolución e guiarlles no seu desenvolvemento, facilitando a aliñación da proposta de valor do proxecto coa resolución do reto.
Formación
Formación
Os participantes son acredores dun programa de formación xeral e formación específica adaptada ás súas necesidades concretas que lles permita adquirir os coñecementos necesarios para lanzar e consolidar o seu proxecto empresarial, proporcionando ferramentas e coñecementos técnicos específicos do sector alimentario.
Espazo
Espazo
Os proxectos poderán instalarse nalgunha das instalacións postas a disposición pola entidades colaboradoras de BFFood en distintas cidades de Galicia. Así mesmo, os proxectos participantes dispoñerán dun espazo de traballo con salas de reunións e zona de coworking en Santiago de Compostela, permitindo o contacto entre os distintos proxectos que se sitúen no devandito espazo.
Infraestructuras, medios e servizos técnicos
Infraestructuras, medios e servizos técnicos
Os proxectos participantes terán acceso a un catálogo de infraestruturas, medios e servizos técnicos que facilitarán e acelerarán o desenvolvemento dos proxectos, os cales son postos a disposición dos emprendedores tanto por empresas como por entidades colaboradoras de BFFood.
Ciclo completo
Ciclo completo
A través das súas dúas modalidades de apoio, de aceleración e de consolidación, BFFood ten capacidade para cubrir as distintas etapas de evolución de calquera proxecto de emprendemento, desde as fases máis temperás, de ideación, ata as máis maduras, onde se trata de consolidar un modelo de negocio que produza vendas recorrentes.
Financiamento
Financiamento
Os proxectos terán o seguinte apoio económico a través de GAIN e XESGALICIA:
GAIN: cantidade de 25.000,00 € por proxecto a fondo perdido no programa de aceleración.
XESGALICIA: para cada unha das empresas seleccionadas na fase de aceleración, financiamento a través dun préstamo participativo que podería comportar unha opción de capitalización de ata un máximo de 50.000 euros. No caso dos proxectos de consolidación, financiamento a través dun préstamo participativo que podería comportar unha opción de capitalización de ata un máximo de 250.000 €.
Networking
Networking
Entre as actividades previstas por BFFood atópase a de favorecer o networking entre os proxectos e as distintas institucións, empresas e outras entidades do sector alimentario favorecendo a creación de pontes e vías de comunicación que incrementen a visibilidade das iniciativas emprendedoras no ecosistema do sector alimentario, así como con outras institucións relevantes.
Retos
Reto 1
Dixitalización e automatización
Reto 2
Trazabilidade, calidade e seguridade alimentaria
Reto 3
Loxística
Reto 4
Sustentabilidade
Reto 5
Desenvolvemento de novos produtos
Reto 6
Innovación de procesos e comercialización
Reto 7
Reto aberto
Calquera iniciativa/proxecto que supoña unha innovación, en sentido amplo (produto, proceso, comercialización, etcétera), para o sector alimentario de Galicia, desde a orixe e tratamento da materia prima pasando por produtos de quinta gama ata pechar o círculo alimenticio, buscando a circularidade do fluxo de produtos e servizos empregados nas distintas fases da cadea de valor principal, así como dos elos laterais.
Serán especialmente valoradas e priorizadas aquelas propostas cuxa temática se enmarque nalgunha das grandes prioridades da Estratexia de Especialización Intelixente de Galicia RIS3.
Catálogo de infraestructuras, medios e servizos técnicos
A aceleradora BFFood ofrece todos os servizos e infraestruturas necesarios para facilitar o éxito dos proxectos participantes, tanto se se atopan en fases de desenvolvemento iniciais, coma se xa conseguiron un piloto ou unha primeira venda.
A utilización destas infraestruturas e medios por parte dos proxectos participantes atópase financiado en gran parte polo IGAPE, a través do convenio asinado para a posta en marcha da aceleradora.
Servizos
Innovación
- Ingredientes e nutrición
- Seguridade alimentaria
- Sostenibilidade e valorización
- Procesado, envasado e conservación
- Tecnoloxías 4.0 aplicadas a procesado, distribución e comercialización
- Lean manufacturing
- Sistemas de cálculo e modelización
- Inxeñería de procesos, automatización e robótica
Tecnolóxicos
- Ensaios físico-químicos
- Ensaios microbiolóxicos
- Outros ensaios biolóxicos
Infraestructuras
- Espazos de incubación
- Plantas piloto industriais
- Laboratorios e equipamento
- Investigación avanzada
- Infraestruturas de comunicación
- Espazos de computación avanzada
Programa de formación
Os proxectos participantes en BFFood terán acceso a un programa de formación especifico segundo as súas necesidades e grao de desenvolvemento de proxecto que lles permitan adquirir os coñecementos e habilidades necesarias para levar a éxito o seu proxecto de emprendemento. A formación será impartida por expertos das universidades e entre os distintos módulos de formación atópanse os seguintes.
Módulos de formación | Horas | |
---|---|---|
1 | Innovation readiness: incerteza, risco e madurez da innovación | 8 |
2 | Innovación e xestión na industria alimentaria | 8 |
3 | Metodoloxías áxiles. SCRUM | 6 |
4 | Soft skills: habilidades de factor humano | 6 |
5 | A estratexia de entrada ao mercado e comercialización | 6 |
6 | Customer-centirc marketing na era dixital | 6 |
7 | Plan de Negocio | 6 |
8 | Planificación financeira: investimento e financiamento | 6 |
9 | Internacionalización | 6 |
10 | Propiedade industrial | 6 |
64 |
Programa de coaching
O programa de coaching de BFFood terá por misión principal aplicar os coñecementos adquiridos á situación concreta de cada un dos proxectos mediante a acción de coaches especializados. Estes coaches, que irán acompañando aos proxectos en cada un dos sucesivos estadios de desenvolvemento, deberán, así mesmo, avaliar a súa situación e emitir informes temáticos que sirvan para que os mentores e o resto de organismos do programa posúan información precisa e actualizada da súa marcha e do traballo realizado ata o momento..
Calendario
Apertura da 6ª Edición
2 de outubroPeche da 6ª Edición
17 de novembro ás 14:00Entrevistas aos proxectos
1 de decembro as 09:00Publicación de proxectos seleccionados
15 de decembro ás 15:00Inicio do programa
26 de xaneiro de 2024
Onde estamos
- Clúster Alimentario de Galicia - Clusaga
Rúa Lope Gómez de Marzoa, s/n
(15705) Santiago de Compostela